Stötvågsbehandling


stötvågsbehandling på muskel

Stötvågsbehandling är en behandlingsform som behandlar belastningsskador i form av inflammationer och förkalkningar runt kroppens leder. Det engelska namnet är ESWT som står för: “Extracorporeal Shock Wave Therapy”.

Var kommer metoden ifrån?

Metoden utvecklades i Tyskland i början av 90 talet för behandling av njurstenar. Fortfarande är det en vedertagen och bra metod mot njursten som används på många sjukhus idag. Några år senare upptäckte man att stötvågor hade bra effekt även på förkalkade senor som man ofta hittade hos idrottsmän. Den upptäckten låg till grund för dagens metod där vi nu kan behandla fler ortopediska diagnoser med ytterligare bättre effekt tack vare förbättrad utrustning och behandlingsmetod.

Hur fungerar metoden?

Man är inte helt säker på varför stötvågsbehandling fungerar. Mest troligt är att när dess kraftiga ljudvågor träffar skadan sker upprepade kraftiga tryckökningar i vävnaden och cirkulationen ökar dramatiskt. Ofta kan en smärtlindring observeras som varar under 2-5 dagar. Den långsiktiga förbättringen tror man kommer från en ökad cellregeneration i den degenererade vävnaden. Det anses idag vara förstahandsbehandling för kroniska sensmärtor.

Vilka diagnoser kan behandlas?

Man kan behandla en rad belastningsskador framför allt i senor och muskelfästen. Några exempel där det finns dokumenterad god effekt är:
Tennisarmbåge: Kallas även lateral epikondylit, smärta som sitter på utsidan av armbågen. Smärtan uppkommer, ibland skarpt, vid ansträngning som till exempel bära matkassar, överhandslyft av mjölkpaket, eller skruva med en skruvmejsel.
– Golfarmbåge: Kallas även medial epikondylit, som tennisarmbåge fast på insidan av armbågen.
Impignement syndrome i axeln: Djup smärta som brukar vara lokaliserad på framsidan av axeln. Vissa rörelser gör ont, särskilt i axelhöjd men även aktiviteter som att ta på en jacka kan göra ont. Kan uppkomma efter pressövningar på gymmet.
– Trochanterit: Senbesvär på utsidan av höften. Debuterar ofta i samband med en överansträngning eller ryggbesvär. Trappgång samt ligga på sidan kan göra ont.
Löparknä: Drabbar som namnet antyder oftast löpare. Kan uppkomma till exempel efter en alltför snabb stegring av träningsdos eller löpning på hårt och monotont underlag som asfalt. Upplevs ofta som en brännande smärta på utsidan av knät efter en stunds löpning.
– Hopparknä: Drabbar idrottaren med hopp i sin gren till exempel volleyboll eller fotboll. Smärta under knäskålen som känns under träning, efter stillasittande eller när du går i trappor.
– Hälsenebesvär: Kallas även achillestendinit, smärtande hälsenor, särskilt morgontid eller i början av motion och idrott. Ofta kan man hitta en knöl på hälsenan några centimeter från hälbenet. Uppkommer efter en alltför snabb stegring av träningsdosen eller vid ökad pronationsrörelse i foten i samband med löpning.
Hälsporre eller plantar fashit: Överbelastning av fotens senblad. Smärtor under hälen vid hälisättning eller stegavveckling. Kan smärta mer på morgonen efter uppvaknandet innan fotens strukturer hunnit värmas upp. Efter långvariga besvär av plantar fashit kan en kalktapp som kallas hälsporre bildas under hälen.

Hur går en behandling till?

Efter en noggrann undersökning samt diagnos kan behandlingen börja.
En handenhet sätts emot det skadade området. Lite kontaktgél läggs på huden för ökad kontakt. Det mest drabbade området samt omgivande ömmande strukturer behandlas med ett visst antal stötvågor under några minuter.

Är behandlingen smärtsam?

Ja stötvågsbehandling gör oftast lite ont. Smärtan avtar dock under tiden så ondast gör det i början av behandlingen. När behandlingen är slut känns det snarare skönt och smärtfritt. I efterhand tycker dock de behandlade personerna att smärtan var uthärdlig eftersom besväret försvann med behandlingen.

Kan alla få stötvågsbehandling?

Personer med hjärtbesvär, ökad blödningsbenägenhet samt gravida bör undvika stötvågsbehandling. Vi rekommenderar dessutom att du är fri från alla infektioner såsom förkylning o dyl under behandlingen.

Skall jag äta antiinflammatorisk medicin under behandlingen?

Nej, undvik den typen av läkemedel ca 5 dagar innan, under samt efter en behandlingsperiod.
Stötvågsbehandling ingår i naprapatbehandling.


Boka tid för Naprapatbehandling

Citynaprapaterna

Citynaprapaterna bildades 1985. Vi har lång erfarenhet av att behandla kroppsliga besvär med hjälp av de senaste metoderna. Alla patienter är lika unika, välkommen till oss!

Sidor

  • Om oss
  • Behandlingar
  • Om du får ont
  • Artiklar
  • Träningsvideos
  • Tidsbokning
  • Kontakt

    Odengatan 80

    11322 Stockholm


    Tel: 08-30 60 79

    Boka tid

    Nackont, ryggbesvär eller bara i behov av en skön massage? Boka tid hos oss!

    Boka tid

    ;
    ;
    logga

    Citynaprapaterna i Sverige AB 2021 | Perennius Webbyrå Uppsala