Naprapatbehandling



Besvär som vi jobbar med

Vi på Citynaprapaterna jobbar med patienter som lider av både akuta och kroniska smärtor och dessutom andra funktionsnedsättningar i rörelseapparaten. Vanliga akuta besvär är ryggskott och nackspärr där personerna som söker oss ofta har jätteont och har tydliga rörelsesvårigheter. Personer med kroniskt smärtsamma ryggar och nackar träffar vi såklart ständigt. Men även människor med långvariga besvär från armbågar, axlar, knän och höfter är alla vanliga inslag här på kliniken.

 

Olika besvär – olika behandlingar

Det är stor skillnad på hur vi hanterar personer med olika typer av karaktär på besvären. Kommer du till oss med akut ländryggssmärta så blir ju vårt primära mål att utesluta någon eventuell allvarlig diagnos och sedan med naprapatbehandling, snabbt minska smärtan och få igång rörligheten igen så att du kan återgå till ett normalt liv så snart det är möjligt. Vi skickar med dig övningar med syfte att lindra och förbättra funktionen så att du slipper träffa oss igen av samma orsak.
Träffar vi däremot på en person med långvariga smärtor från någon kroppsdel så blir ett stort fokus för oss att försöka lista ut orsaken till varför det gör ont. Med vår långa erfarenhet så har vi märkt att vi måste se våra patienters kroppar, känslor och socialt liv som en och samma enhet. Vi kan då behöva veta en del om hur smärtan uppstod från början, vad som förvärrar den i dagsläget och vad som känns avlastande. Vidare behöver vi veta en del om personens arbetssituation, arbetsställning, motionsvanor, allmänna hälsoläge, social situation med mera.
Har du haft ont länge så är det väldigt ovanligt att det finns någon enkel ”quick-fix-lösning”. Naprapaten måste tillsammans med dig skaffa en strategi som innehåller både behandling, egenträning och smärthantering som på sikt kan hjälpa dig bli av med det onda.
Vi kommer att undersöka dig noggrant för att försöka identifiera ogynnsamma rörelsemönster som kan utlösa dina besvär. Vi vill ta reda på vilken struktur som är irriterad i din onda kroppsdel och hur naprapaten kan avlasta den på bästa sätt.
Vår filosofi är att ”alla är lika unika” och därför finns ingen standardmetod som fungerar på alla patienter, vi litar därför snarare på vår långa erfarenhet, forskning inom vårt yrkesområde och skickligt hantverk när det kommer till själva naprapatbehandlingen.

 

Behandlingsmetoder under en naprapatbehandling

 

-Manipulationsbehandling

En grundsten inom vårt yrke. Kan även kallas ”justering” eller ”korrigering”. Naprapaten tar ett lednära grepp med en viss riktning på rörelsen. Behandlaren strävar efter att använda så hög impuls som möjligt. Det vill säga hög rörelsehastighet men samtidigt så litet rörelseutslag och kraft som möjligt. Denna metod kallas även HVLA (High Velocity Low Amplitude). Effekten av en hög impuls är att behandlingen får stor verkningsgrad men är både säker och smärtfri. Syftet är att normalisera rörligheten i ett segment i ryggraden eller i en led ute i kroppen. Målet för manipulationsbehandlingen är att minska smärta och öka rörligheten i leden. Du kommer uppleva att det knäpper till i leden under manipulationsgreppet. Detta är helt normalt och uppkommer på grund av en så kallad ”kavitation” då 2 ledytor snabbt separeras och ett undertryck släpper med ett knakande ljud.

 

-Pressur

I ömma muskler finns nästan alltid triggerpunkter. Det är punkter som gör ont, inte bara lokalt över punkten utan dessutom i ett större område eller ett närliggande område på kroppen. Vi kan behandla aktivt smärtsamma punkter med ett pressurgrepp. Naprapaten håller ett tryck över området under en tid, upp till någon minut och släpper när det onda börjar avta. Behandlingen kan upplevas kraftfull och något smärtsam under tiden. Målet är smärtlindring.

 

-Annan mjukdelsbehandling

Kan bestå av massage, bindvävsdrag, stretching och elektroterapi. Syftet är att mjuka upp spända muskler, öka rörlighet och lindra smärta.

 

– Akupunktur

Vi använder WMA (Västerländsk Medicinsk Akupunktur) vid behandling av akuta och långvariga smärttillstånd. Metoden har utvecklats från kinesisk akupunktur, men använder nutida kunskap från anatomi, fysiologi och patologi såväl som principerna från evidensbaserad medicin.
Den vanligaste tillämpningen av akupunktur är för smärtlindring, oftast muskuloskeletal smärta, huvudvärk och andra former av kronisk smärta. En mycket vanlig användning är inaktivering av myofasciella triggerpunkter. Triggerpunkter är vanliga orsaker till muskuloskeletal smärta där vetenskaplig evidens för bakgrund och behandlingsmöjligheter har stärkts de senaste åren.
Behandling med WMA följer efter undersökning, utredning och diagnos. Nålarna sätts in och stimuleras för att erhålla en fysiologisk effekt. Målet är att optimera förmågan till självläkning och återskapa homeostas men även att få en smärtlindrande effekt. Hos oss ingår akupunkturbehandling ofta som en del av naprapatbehandlingen.

 

-Dry needling

En behandlingsform med akupunkturnålar. Namnet ”dry-needling” kommer av att nålar sticks men det tillsätts inga läkemedel utan det är själva det torra sticket som ger behandlingseffekten. Effekten är delvis lokal där behandlingen ökar cirkulationen och påskyndar så läkningen i exempelvis en sena eller ett ledband, men har även biokemiska och neurologiska effekter enligt forskning.
Vanligast behandlingsmålet under Dry needling är att ömmande punkter i musklerna, så kallade ”triggerpunkter” behandlas. Nålarna sticks då in i punkten upprepade gånger tills en tydlig avslappning sker. Rörligheten ökar och smärtan avtar. Trots att nålar används så skiljer sig dry needling från akupunktur och har inte samma verkningsmekanismer som traditionell akupunktur. Vanliga tillstånd som behandlas med Dry needling kan vara smärtor i vadmuskulaturen, axelsmärtor, rygg och nackbesvär. Dry needling kan ingå som en del av naprapatbehandlingen.

 

-Träning – Rehab

Ett av de viktigaste verktygen i vår låda. Vi lägger upp en rehab plan med övningar i progression för att din kropp skall bli smärtfri och senare få ökad vävnadstolerans så att du kan bli frisk på riktigt. I början av en period med rehabträning så behöver du träna relativt ofta men med lätta övningar. Allteftersom tiden går och du mår bättre så kommer du träna mer sällan men då med tuffare belastning. Vi använder oss av vår stora övningsbank med träningsfilmer som vi kan maila till dig för att du enkelt skall kunna lära dig rörelserna.


Boka tid för Naprapatbehandling

Citynaprapaterna

Citynaprapaterna bildades 1985. Vi har lång erfarenhet av att behandla kroppsliga besvär med hjälp av de senaste metoderna. Alla patienter är lika unika, välkommen till oss!

Sidor

  • Om oss
  • Behandlingar
  • Om du får ont
  • Artiklar
  • Träningsvideos
  • Tidsbokning
  • Kontakt

    Odengatan 80

    11322 Stockholm


    Tel: 08-30 60 79

    Boka tid

    Nackont, ryggbesvär eller bara i behov av en skön massage? Boka tid hos oss!

    Boka tid

    ;
    ;
    logga

    Citynaprapaterna i Sverige AB 2021 | Perennius Webbyrå Uppsala