Inklämning i axeln

Detta tillstånd är en av de vanligaste åkommorna som drabbar axelleden, särskilt äldre och medelålders personer. Yngre vuxna kan också drabbas men då oftast efter något trauma eller tydlig överbelastning i axeln. Besvären kommer ofta efter repetitivt arbete då armen hålls utåtlyft från kroppen, exempelvis vid långvarigt arbete med datormus. Det är dessutom vanlig förekommande inom racketsporter men även inom styrketräning och Cross-Fit där det är vanligt med en stor mängd pressövningar såsom vid bänkpress och tyngdlyftning.

Serverörelse utsätter axelleden för stor belastning

Besvären kommer av en inklämning av strukturer under “skulderhöjden” i axelleden. Orsaken kan förklaras som ett försämrat rörelsemönster kring axelleden, där de stabiliserande musklerna i rotatorcuffen inte lyckas centrera överarmsbenets huvud i ledpannan. Ledhuvudet dras då uppåt i leden och skapar ett tryck och friktion mot rotatorcuffens fästessenor och / eller en slemsäck. Dessa strukturer kan svullna upp och göra ont vid vissa rörelser. Rotatorcuffens senor kan även svullna upp och bli överansträngda efter alltför snabb progression av pressövningar i gymet eller i Cross-Fit boxen.

Symptom

Typiskt är att det gör ont att sova på axeln.
Rörelser som utlöser smärta kan vara rörelser i axelhöj i horisontalplan såsom vid bänkpress, eller vid stark inåtrotation som exempelvis knäppa BH bandet eller stoppa in skjortan i byxorna bak på ryggen. Andra smärtsamma rörelser kan vara att ta på sig jackan eller säkerhetsbältet i bilen.

Om du är drabbad, hur skall du tänka?

Undvik all aktivitet som utlöser skarp smärta. Huggande, skärande smärta kan betyda att besvären försämras. Lättare värk däremot, särskilt efter rehabträning kan bara vara bra för läkningen, det tyder på ökad cirkulation. Det är bra att röra på axeln för att bibehålla rörligheten så att du inte stelnar till.

Behandling

Behandling: Du bör ganska snart boka en tid hos en av våra naprapater. Naprapaten ställer en korrekt diagnos på din axel vilket är en förutsättning för din fortsatta rehabilitering. Ofta kan nackbesvär finnas som en orsak till att axeln fungerar sämre. Ett dåligt rörelsemönster i nacken kan skapa muskelkramp i skuldrans muskulatur vilket i sin tur försämrar axelns rörelsemönster. Därför kan behandling av nacken vara helt avgörande vid dessa besvär. Naprapaten jobbar vidare med lokalbehandling av själva axeln också. Din naprapat använder sig av massage, triggerpunktsbehandling, akupunktur med mera. I svåra fall kan stötvågsbehandling (ESWT) användas för att behandla ärrvävnad och förkalkningar i axeln.

Massage skuldra
Triggerpunktsbehandling av rotatorcuffens muskler

Rehab

Träningen som du gör själv är kanske den viktigaste delen av alla. Den bör syfta till att öka cirkulationen och stärka upp de skadade strukturerna men också förbättra rörelsemönstret i axeln och skuldran. Räkna med träning ganska ofta, åtminstone varannan dag. Träningen fungerar bra med utan någon avancerad utrustning så det är något du kan göra hemma. Övningarna får du av din naprapat men du hittar dem även i vår övningsbank.

Det tar ibland lång tid att komma tillrätta impignement syndrome, tre månaders rehabträning är vanligt, ibland längre. Har du några ytterligare frågor så hör av dig till oss.

Tidsbokning
Ring 08-30 60 79 eller boka via vårt bokningssytem.
Senaste nytt
 • WP_Post Object ( [ID] => 1701 [post_author] => 3 [post_date] => 2020-06-06 15:11:00 [post_date_gmt] => 2020-06-06 13:11:00 [post_content] =>

  Det var vanligare förr att människor som spelade tennis drabbades av just denna åkomma. Man tror att det var för att de gamla träracket som fanns förr hade en mindre "sweet-spot", träffytan för optimal träff, där vibrationerna var ganska små. Typiskt var då att motionärer som inte hade perfekt träff men ändå spelade mycket tennis var särskilt utsatta. De var också mer benägna att få armbågssmärta. Nuförtiden är utrustningen bättre och ett modernt tennisracket är mer förlåtande. Detta medför mindre vibrationer och därmed mindre risk för armbågsbesvär.

  Idag drabbas vi fortfarande av tennisarmbåge eller ”lateral epikondalgi” som det heter på medicinskt språk. Det är dock vanligare att det kommer av andra aktiviteter än tennis. Vi hör patienter som berättar om utlösande sysslor såsom trädgårdsarbete, renoveringar eller faktiskt även alltför mycket datorarbete. Såklart, en alltför snabb ökning av mängden tennis eller Padel-tennis orsakar ju fortfarande en del smärtsamma armbågar märker vi på kliniken.

  Symptom

  Du som har en tennisarmbåge märker att det gör ont på armbågens utsida. Det kan stråla och göra ont över ett större område men det finns ofta en punkt på skelettet på armbågens utsida som är särskilt öm om du klämmer där.

  Det är vanligt att du får ont ont när matkassar skall lyftas, hälsar på en person. När ett mjölkpaket greppas ovanifrån brukar det kunna utlösa en del obehag från armen. Vanligt är dessutom att du upplever att du alltid slår emot den onda punkten på armbågen emot hårda föremål som exempelvis dörrkarmar och möbler. Sannolikt så gör du så hela livet men utan en irritation på armbågen så noterar vi inte stötkänningarna.

  De som drabbas är ofta mellan 40-50 år. Det kan förekomma hos både yngre och äldre individer men då finns ibland trauma med som en del av orsaken. Smärtan kommer från en ömmande sena till musklerna på underarmens ovansida som fäster på överarmsbenets utsida. Senan har utsatts för mer belastning än vad den är van vid under en tid och reagerar med att bli irriterad och öm. Efter några veckor så kan ärrvävnad bildas och tillståndet blir då mer av kronisk karaktär.

  Många som har tennisarmbåge upplever det som att ingenting händer över tid. Det gör bara ont och det verkar inte bli bättre av sig själv.

  Vad gör du som drabbats?

  Först och främst skall du veta att tennisarmbågar försvinner! Se det som att senan till muskeln är lite för svag så att den blir överansträngd av den egna muskelns arbete. Lösningen är att utsätta armbågen för lagom belastning så att den kan bli starkare på sikt. Då försvinner också det onda.

  Inledningsvis så brukar senan vara i ett så kallat "reaktivt" tillstånd. Då gör det mesta ont. Vettigast under denna period som vara mellan 2-6 veckor är att bara avlasta den från onda aktiviteter. Du märker att du har kommit ur denna period när det spontant känns lite mindre besvärande. Då är det dags för fler åtgärder.

  Naprapaten kan hjälpa dig

  Det första vi gör när vi träffar på en person som lider av tennisarmbåge är att konstatera att det verkligen är en tennisarmbåge. Det finns en del andra tillstånd med liknande symptom som vi vill utesluta och som skall hanteras annorlunda.

  När vi ställt diagnosen så försöker vi hitta en orsak till varför du drabbats. Det kan vara avgörande för att snabbt komma tillbaks och slippa det onda. Vanliga orsaker kan vara att någon annan del av rörelsekedjan har gett dig besvär tidigare. Exempelvis så kan en ond axel göra så att du undviker att röra och belasta den och istället kompensera det med en ökad belastning i din armbåge. Det kan också röra sig om att kroppens andra sida haft en skada eller smärta. Det kan medföra att du använder den friska sidan mer och ökar så risken för en överbelastning där.  

  Behandling

  Under en naprapatbehandling så strävar vi efter att normalisera rörelserna i kroppens leder. Om din nacke har rörelseinskränkningar och smärta som kan spela roll så behandlar vi den. Även rörelseinskränkningar i axelleden, handleden och själva armbågsleden kan också behöva behandling. Vi jobbar med behandling av mjukdelarna runt armbågen. Det kan vara behandlingar som massage, triggerpunktsbehandling eller dry needling. Stötvågsbehandling verkar vara den mest verksamma behandlingen just för en kronisk tennisarmbåge.

  Stötvågsbehandling hälsena
  Stötvågsbehandling

  Rehab

  En bra strategi kring hur du skall avlasta respektive belasta armbågen verkar vara helt avgörande för att du skall komma tillbaks snabbt. Vi hjälper dig att strukturera upp din rehab med övningar och en progression av dessa. Då kan du öka kapaciteten i armbågen och bli starkare där. Med en starkare sena så brukar det bara vara en tidsfråga innan smärtan börjar klinga av. Räkna dock med att det tar ett tag att bli återställd, flera månader är vanligast, men med rätt åtgärder så kommer det att gå betydligt snabbare i alla fall.

  [post_title] => Tennisarmbåge - så funkar det! [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => tennisarmbage-sa-funkar-det [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-06-06 22:46:17 [post_modified_gmt] => 2020-06-06 20:46:17 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://citynaprapaterna.se/?p=1701 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw )
  Tennisarmbåge – så funkar det!
  - Artiklar
  Det var vanligare förr att människor som spelade tennis drabbades av just denna åkomma. Man tror att det var för... Läs mer »
 • WP_Post Object ( [ID] => 1746 [post_author] => 3 [post_date] => 2020-05-14 21:01:53 [post_date_gmt] => 2020-05-14 19:01:53 [post_content] =>

  Coronapandemin har drabbat oss alla på något sätt. Dock är det så att en grupp människor sticker ut även i dessa tider. Vi tänker på våra doktorer, sjuksköterskor och andra vårdanställda som har kämpat på sjukhusen länge nu med långa arbetspass, jobbig skyddsutrustning och en totalt, väldigt ansträngd situation.

  Vi på Citynaprapaterna försöker bidra med det vi kan bäst, nämligen att få människors kroppar att fungera bättre och slippa ha ont.

  Du som jobbar inom vården och har eller har haft en ansträngd tillvaro den senaste tiden. Boka upp en naprapatbehandling så får du 25% på priset och betalar bara 540kr (ordinarie pris: 720 – 750kr) När du kommer till oss så visar du din sjukhuslegitimation så får du det lägre priset på alla de behandlingar som du bokar. Erbjudandet gäller fram till och med vecka 25.

  Välj ”Behandling vårdpersonal” när du väljer tjänst i vår onlinebokning. Det går också bra att ringa 08-30 60 79, så hjälper vi dig att hitta en tid.

  [post_title] => Rabatt för vårdpersonal [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => rabatt-for-vardpersonal [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-05-14 21:01:55 [post_modified_gmt] => 2020-05-14 19:01:55 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://citynaprapaterna.se/?p=1746 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw )
  Rabatt för vårdpersonal
  - Nyheter
  Coronapandemin har drabbat oss alla på något sätt. Dock är det så att en grupp människor sticker ut även i... Läs mer »
 • WP_Post Object ( [ID] => 1645 [post_author] => 3 [post_date] => 2020-05-01 16:58:05 [post_date_gmt] => 2020-05-01 14:58:05 [post_content] =>

  Visste du att hälsporre inte är en diagnos? Hälsporre är något du kan se på en röntgenbild från sidan av foten. Till synes en tagg som ser ut att sticka personen under hälen. Det märkliga är att du kan ha en tydlig hälsporre men inte uppleva något besvär av den. Dessutom förekommer ofta tvärtom, jätteont under hälen men ingen hälsporre som syns vid en röntgenundersökning.

  I alla fall. Det är en mycket vanlig diagnos här på kliniken, vi kallar den även för Plantar Fashiit som är den medicinska diagnosen. Smärtan kommer av att fästet på hälen från fotens senplatta i hålfoten blir överbelastat. Ibland växer det in kalk i fästet som sedan kan ses som ”sporren” på röntgenbilden.

  Den uppkommer oftast som en klassisk överbelastning efter alltför snabb stegring av promenader eller löpning. Ibland kan den även uppkomma efter att en person bytt till lite enklare skor utan dämpning eller uppbyggnad och använt dem flitigt under en period.

  Analys av din fots funktion

  Hur vet du att det är en hälsporre?

  Ett av de tydligaste tecknen är morgonsmärta och stelhet när du kliver ur sängen. Det onda sitter då under hälen ofta mot insidan av hälen och ibland en bit fram under foten. Det brukar även kunna kännas av under promenader eller om du går barfota på hårda golv.

  Vad gör vi här kliniken?

  Det första vi gör är att analysera din fot och konstatera att det verkligen är en hälsporre. Vi undersöker och bedömer din fot för att komma fram till varför du drabbats. Förutom överbelastning så kanske du har nån svaghet eller försämrad rörlighet i underkroppen som spelar roll? Exempelvis så kan en höft som saknar adekvat rörlighet påverkar fotens rörelser på ett negativt sätt. Efter en bra analys så är det också lättare att komma fram till rätt åtgärder i form av behandling och rehabstrategi.

  Hur behandlar vi hälsporre?

  Med naprapati så kan vi återställa eventuella rörelsehinder i lederna från foten och upp till höften. Vi kan jobba med mjukdelar i foten och underbenen i form av massage, pressurgrepp och nålbehandling. Stötvågsbehandling verkar vara den enskilt mest verksamma behandlingsformen för hälsporre. Det gör lite ont men resultaten brukar vara goda. Ibland kan även ett ilägg i dina skor verka smärtlindrande.

  Stötvågsbehandling av plantar fashiit

  Rehab

  Med hemövningar och ett individanpassat, progressivt rehabprogram så ökar du själv kapaciteten i foten efter behandlingarna. I takt med att styrkan ökar i foten så minskar också dina besvär. Räkna dock inte med att det finns någon Quick-Fix för denna hälsmärta. Det brukar ta alltifrån ett par månader till ett halvår innan du är helt återställd. Lika bra att börja idag!

  [post_title] => Hälsporre - the story [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => halsporre-the-story [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-05-02 12:12:26 [post_modified_gmt] => 2020-05-02 10:12:26 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://citynaprapaterna.se/?p=1645 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw )
  Hälsporre – the story
  - Artiklar
  Visste du att hälsporre inte är en diagnos? Hälsporre är något du kan se på en röntgenbild från sidan av... Läs mer »
Odengatan 80-82
|
113 22 Stockholm
|
Tel: 08-30 60 79
|