Varför får vi ont i ryggen?

Ont i ryggen är något som är mycket vanligt i dagens moderna samhälle.
I genomsnitt drabbas ca 50 procent av den vuxna befolkningen i Sverige årligen av besvär från rygg eller nacke, och så många som 80 procent drabbas någon gång under livet. Kvinnor drabbas lika ofta som män, kontorsarbetare lika ofta som personer med mer fysiskt krävande arbeten.

Vad gör ont?
I de flesta fall så är besvären helt funktionella. Det vill säga att det inte finns någon uppenbar skada eller sjukdom som direkt orsakar smärtan. Blodprover, röntgen eller magnetkameraundersökning leder oftast inte till någon tydlig slutsats som kan förklara besvären. Smärtan kommer snarare från försämrade rörelsemönster i ryggen som sedan leder till en skyddskramp i de närliggande musklerna. Krampen i musklerna stryper dess egen blodcirkulation vilket kan leda till värk från området. Dessutom känner ofta den drabbade även smärta och stelhet vi belastning och utsträckning av de drabbade musklerna. Det visar sig till exempel när personen reser sig ifrån sittande eller böjer ryggen framåt. Det en naprapat gör vid ett sådant tillstånd är att förbättra de så kallade facettledernas rörelse genom manipulationsbehandling. Krampen i musklerna minskar och rörelseförmågan förbättras då, ibland omedelbart efter naprapatbehandlingen. Minskning av smärtan kan komma direkt men det är också vanligt att en tydlig förbättring kommer först efter ett till två dygn efter naprapatbehandlingen.

Lower back pain

 

Orsaker
Det finns flera orsaker till att rygg och nackbesvär uppkommer. Ofta ser vi en kombination av olyckliga omständigheter som leder till smärttillstånd.

Stillasittande vardag. En sittande arbetsställning framför datorn gör att musklerna i skuldrorna och nacken är tvungna att spänna sig statiskt. Vid långa stunder framför datorn samlar musklerna på sig mjölksyra som sen kommer att göra ont.

Försämrad hållning, kan orsaka besvär. En hopsjunken hållning där axlarna hålls framåt, hakan framskjuten och en förstärkt svank i nacken kan ge besvär i form av spänningar i axlarna, mellan skulderbladen eller högt uppe i nacken med spänningshuvudvärk som följd. En uträtad eller för stark svank i ländryggen kan ge besvär dels i ländryggen men kan även försämra förutsättningarna för den övre delen av ryggen och nacken. Ett vanligt behandlingsmål för en naprapat kan vara att förbättra personens hållning.
Stress eller annan psykisk belastning kan leda till besvär på två olika sätt. Dels kan det leda till att ge allmänt större muskelspänning. Jämför musklernas känsla i skuldrorna inför en stressig deadline på jobbet med känslan då du ligger i hängmattan på semestern. Dessutom blir vi känsligare för att uppfatta smärta när vi mår sämre. Så till exempel, en spänning i ländryggen som kommit efter ovana, tunga lyft kan normalt uppfattas av en person som “träningsvärk”. Vid ett annat tillfälle när personen befinner sig i en jobbig situation på jobbet eller med familjen, så kan samma spänning i ländryggen uppfattas betydligt värre och ge smärtor som påverkar vardagen.

Överbelastning av någon form är vanligt innan besvären kommer. Överbelastningen kan vara alltifrån fler timmar framför datorn än vanligt, till renoveringsarbete hemma. Gemensamt är att personen är ovan vid belastningstypen eller belastningsmängden.
Skador, både akuta eller gamla kan ge dig besvär. En gammal skada kan ha orsakat en förändring av ditt rörelsemönster i ryggen eller i andra leder, vilket kan öka känsligheten längs ryggraden. Nyuppkomna skador kan ju naturligtvis göra ont och vi rekommenderar varmt att gå på naprapatbehandling om du exempelvis ramlat och fått ont ryggen för att undvika framtida besvär. Inte skall du springa till naprapaten för minsta lilla åkomma men har du fått tydligt ont efter att ha slagit dig eller ramlat så bör du boka tid för naprapatbehandling.

För att illustrera uppkomsten av besvär hos en person så kan du tänka dig ett vattenglas. Vi fyller upp glaset med en tredjedel som får representera en gammal skada som kom efter att personen ramlat ner från ett träd i ungdomen. Den andra tredjedelen kan fyllas eftersom personen har en försämrad hållning i skuldrorna. Den sista tredjedelen fylls på eftersom personen har ett väldigt statiskt arbete vid datorn på kontoret.
Det som får vattenglaset att slutligen rinna över är att personen hjälpt sin kompis att flytta under en helg och blivit rejält ansträngd i musklerna i skuldrorna och nacken. Smärtcirkeln kan vara igång och musklerna som är ansträngda spänner sig ytterligare på grund av smärtan. Spänningarna begränsar rörelsen till i nacken och nackspärren är ett faktum.

iStock_000014780964Small

Vad kan du göra själv?

Ja, förebygga besvären är ju naturligtvis den bästa lösningen. Motion och rörelse är ju den bästa medicinen. Oftast är det inte så viktigt just vilken aktivitet som du utför utan att du hittar någon träningsform som du tycker är rolig eller skön, då kommer du nästan automatiskt att vilja träna den utan att känna någon press på dig.

Vi på Citynaprapaterna brukar förespråka “balansprincipen”: Sträva efter att motverka ensidiga moment i din vardag med motsatta aktiviteter på fritiden. Har du exempelvis ett arbete som är stillasittande, försök att vara aktiv på fritiden med mycket dynamiska rörelser. Här kan tillexempel löpning, promenad, aerobics, dans eller bollsporter vara perfekt. Har du ett stressigt arbete, försök att hitta aktiviteter som ger dig lugn och ro såsom yoga, skogspromenader, Pilates eller meditation. Har du ett jobb där du använder mycket muskler på framsidan av kroppen såsom målare eller kontorsarbete, tänk på att belasta baksidan av kroppen också, kanske lite styrketräning kan funka?
Det kan vara en bra idé att komma in på en undersökning av en naprapat för att ta reda på vad du kan göra själv för att undvika besvär i framtiden. Du kanske behöver jobba själv med övningar för att förbättra din hållning i något rörelseplan eller du kanske kan behöva någon behandling för att förbättra ditt rörelsemönster i ryggraden. Vi naprapater här på kliniken tycker att det finns väldigt mycket som de flesta kan göra själva.

©Anders Benktander

Tidsbokning
Ring 08-30 60 79 eller boka via vårt bokningssytem.
Senaste nytt
 • WP_Post Object ( [ID] => 1512 [post_author] => 3 [post_date] => 2018-05-30 19:57:50 [post_date_gmt] => 2018-05-30 17:57:50 [post_content] => Stela muskler och ömmande nackar är nu ett minne blott! Nu i sommar kan du få 50 minuter massage på kliniken för endast 420:- Vår massör Ewa är redo att hjälpa dig hela sommaren. Du kan välja mellan klassisk massage eller idrottsmassage. Unna dig själv en behandling eller varför inte ge bort ett presentkort till någon som förtjänar det. Erbjudandet gäller från och med 1:a  Juni till och med den 31:a Juli. Boka här eller ring oss på 08-306079 Bild eva   [post_title] => Sommarpris på massage [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => sommarpris-pa-massage [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-05-30 19:57:50 [post_modified_gmt] => 2018-05-30 17:57:50 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://citynaprapaterna.se/?p=1512 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw )
  Bild eva
  Sommarpris på massage
  - Nyheter
  Stela muskler och ömmande nackar är nu ett minne blott! Nu i sommar kan du få 50 minuter massage på... Läs mer »
 • WP_Post Object ( [ID] => 223 [post_author] => 3 [post_date] => 2018-04-02 14:39:27 [post_date_gmt] => 2018-04-02 12:39:27 [post_content] =>
  Det sägs att golf i huvudsak är en mental sport, men skulle din upplevelse av sporten påverkas om du slog längre, orkade hela rundan och slapp få ont efteråt?
  Golf närbild För den enskilde golfaren är det viktigt att vara väl förberedd fysiskt. Att träna upp sin fysik inför golfsäsongen leder inte bara till att du håller dig smärtfri och slipper onödiga överbelastningar. Du märker dessutom att du kan prestera bättre på golfbanan, redan efter en relativt liten träningsinsats! Vi naprapater träffar människor som har fått ont av spela golf. Ofta är det ryggen som gör ont efter golfspel men även golfare med besvär från nacke och armbågar söker hjälp hos oss. Vi har många exempel på riktiga lyckosagor om personer som börjat träna upp sin fysik och sedan på ett väldigt dramatiskt sätt förbättrat sin golf när det kommer till slaglängd, precision och förmågan att orka en hel runda utan att tröttna. Golfklubbor Det finns många sätt att se på kroppen i samband med golf. Här kommer du att få några enkla övningar som passar för att förbättra din fysik samt förebygga besvär som kan uppstå vid golfspel. Naturligtvis så kan träningsprogrammet anpassas efter varje golfare men då krävs först en noggrannare analys av kroppens styrkor och svagheter hos någon av våra naprapater. Träna programmet tre gånger i veckan under minst sex veckor inför säsongen. Har du redan börjat spela så är det ingen fara, den positiva effekten får du ändå. Sedan är du bättre förberedd för golfsäsongen än de flesta av dina medspelare! Målen för träningsprogrammet är att följande:
  • Uppnå tillräcklig rörlighet i bröstryggen. Detta för att kunna vrida runt tillräckligt i svingrörelsen. Bra för svingen men verkar också avlastande för den annars utsatta ländryggen.
  • Starkare höftparti. Det motsvarar ju "basen" i golfen likt en stadig grund under ett hus.
  • Kontroll och styrka i bålen framförallt i rotation. Minskar belastningen på ryggen och bidrar till "motorn" i svingen.
  • Doseringen av övningarna är endast ett förslag. Är du van att träna kan du mycket väl öka antalet set.

  Övningar inför golfsäsongen

  1. Mobilitet höft bröstrygg x10 per sida
  2. Foam-rolling bröstrygg x 10
  3. Marklyft 3x10-15
  4. Utfallsklocka 3 x 5 varv per ben
  5. Dynamisk planka till "trötthet" x 2
  6. Sidoplanka till "trötthet" x 2, gör lika lång tid på båda sidor
  [post_title] => Förberedelse inför golfsäsongen [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => forberedelse-infor-golfsasongen [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-04-03 16:16:00 [post_modified_gmt] => 2018-04-03 14:16:00 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://citynaprapaterna.se/citynaprapaterna.se/?p=223 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw )
  Golf närbild
  Förberedelse inför golfsäsongen
  - Artiklar
  Det sägs att golf i huvudsak är en mental sport, men skulle din upplevelse av sporten påverkas om du slog... Läs mer »
 • WP_Post Object ( [ID] => 1491 [post_author] => 3 [post_date] => 2018-03-22 20:56:51 [post_date_gmt] => 2018-03-22 19:56:51 [post_content] =>

  JK_CN

  Vi startar nu en ny behandlingstjänst på kliniken.

  Behandlingarna utförs av Jonathan Kull. Han går sista året på naprapathögskolan och har gjort examen i alla behandlingstekniker som en naprapat använder sig av.

  Du som patient får behandling som vanligt av Jonathan men under tydlig handledning av någon av våra leg. Naprapater. Behandlingen som är rabatterad (590:-) varar under längre tid (50 minuter) för att du som kund, förutom naprapatbehandlingen, kan få mer massage och annan mjukdelsbehandling under din behandling.

  Läs mer om Jonathan här

  [post_title] => Trainee behandling på Citynaprapaterna [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => trainee-behandling-pa-citynaprapaterna [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-03-22 20:56:51 [post_modified_gmt] => 2018-03-22 19:56:51 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://citynaprapaterna.se/?p=1491 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw )
  JK_CN
  Trainee behandling på Citynaprapaterna
  - Nyheter
  Vi startar nu en ny behandlingstjänst på kliniken. Behandlingarna utförs av Jonathan Kull. Han går sista året på naprapathögskolan och... Läs mer »
Nyhetsbrev
Odengatan 80-82
|
113 22 Stockholm
|
Tel: 08-30 60 79
|