Naprapater gav bästa hjälpen


Artikel från DagensMedicin.se

Naprapater gav bästa hjälpen, 2010-02-15

Vid värk i nacke eller rygg ger behandling hos naprapat bättre resultat än rådgivning hos läkare. Det visar en ny svensk studie.

Forskarna från Karolinska institutet i Solna och Akademiska sjukhuset i Uppsala delade in 400 patienter med rygg- eller nackvärk i två grupper. Patienterna i den ena gruppen fick naprapatisk behandling vid som mest sex tillfällen.

Personerna i den andra fick råd av läkare om hur de skulle hantera smärtan.

– Den typen av rådgivning är väl utvärderad och det finns starka vetenskapliga bevis för att den är effektiv för att lindra vanliga nack- och ryggbesvär. Det är också en metod som läkare rekommenderas att följa, säger Eva Vingård, professor vid enheten för arbets- och miljömedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Upsala Nya Tidning.

Även om läkarnas rådgivning hjälpte gav den naprapatiska behandlingen bättre effekt. Andelen patienter som fick avsevärt minskad smärta eller blev helt besvärsfri visade sig vara klart större i den gruppen.

– Skillnaderna kan sannolikt inte förklaras av att patienterna i naprapatgruppen bara känner sig bättre omhändertagna eller gjort fler naprapatbesök under uppföljningen för att få tillfälligt lindrande behandling. De verkar snarare bero på själva behandlingarna i sig, säger Eva Vingård till Upsala Nya Tidning.

Studien har publicerats i tidskriften BMC Musculosceletal Disorders.

Simon Rothelius
simon.rothelius@dagensmedicin.se

Läs abstrakt här


Citynaprapaterna

Citynaprapaterna bildades 1985. Vi har lång erfarenhet av att behandla kroppsliga besvär med hjälp av de senaste metoderna. Alla patienter är lika unika, välkommen till oss!

Sidor

 • Om oss
 • Behandlingar
 • Om du får ont
 • Artiklar
 • Träningsvideos
 • Tidsbokning
 • Kontakt

  Odengatan 80

  11322 Stockholm


  Tel: 08-30 60 79

  Boka tid

  Nackont, ryggbesvär eller bara i behov av en skön massage? Boka tid hos oss!

  Boka tid

  ;
  ;
  logga

  Citynaprapaterna i Sverige AB 2021 | Perennius Webbyrå Uppsala