Så länge du säkert kan minnas så har det sagts att du skall ”akta din rygg” i olika situationer. Ofta handlar det om att ta det lugnt när du skall lyfta saker. Allra mest så skall du akta ryggen om det är något tungt eller stort som skall lyftas.
Ibland så sträcker sig råden om försiktighet ännu längre. Det räcker ibland att det är ett nytt obekant föremål (även om det ser ut att vara varken tungt eller otympligt) som skall flyttas för att rådet ”akta din rygg” skall höras av någon omtänksam person i omgivningen.
Frågan är om försiktighet alltid ett bra sätt att skydda sig från ryggbesvär? Jag tror inte det, jag skall förklara varför.
Ryggrädsla
Det är väldigt vanligt att personer som en gång drabbats av ryggont får ett något mer avvaktande förhållningssätt till sin rygg och belastande aktiviteter. När en bekant ber om hjälp vid en bostadsflytt så visar det sig tyvärr att tvättstugan precis råkade vara bokad just den förmiddagen som flytten skulle ske. Eller när snöskottning kommer på tal så tas den för naturen så naturliga snösmältningen upp som ett argument för att slippa ”onödigt arbete”. Även om det bara är januari och faktiskt 2 månader kvar till mars och dess töväder.
En del krymper alltså sin aktivitetsnivå och hoppas på så sätt att ryggen skall hålla sig smärtfri. Problemet är att detta beteende ofta leder till inaktivitet och det naturliga rörelsemönster som kroppen en gång haft, försvinner sakta men säkert. Detta är inget unikt, kroppen fungerar så. I princip alla förmågor som kroppen har, finns där för att de används regelbundet. Om vi inte använder en del av kroppen så försvinner funktionen direkt. Se exempelvis på vad som händer med en arm som har suttit i gips under några veckor, nästan alla muskler försvinner och nästan bara skelettet återstår. Eller på våren när löparskorna snöras på efter ett uppehåll under vintern och den vanliga rundan leder till en omfattande träningsvärk, trots att den gick så lätt några månader tidigare.
Testa själv. Nästa gång du befinner dig vid en mjuk matta ta av dig skorna och jackan och gör en ordentlig kullerbytta. Vad upplever de flesta av oss vuxna tro? Tja, yrsel, nackspärr och huvudvärk är alla tänkbara symptom. Varför? Jo för att det var för många av oss flera år sedan vi provade senast. Uttrycket ”use it or lose it” stämmer bra in här.
Utmana din rygg
Personer som har haft besvär med ryggen bör utmana sin kropp och utsätta den för nya och kanske en del nygamla aktiviteter och rörelser, i syfte att förbättra sina rörelsemönster och öka sin aktivitetsnivå. Det mår ryggen bra av på sikt. I skissen nedan kan du följa ett enkelt förlopp. En rygg med stor besvärscirkel och liten aktivitetsnivå(vågar inte på grund av ryggen). Efter en tids strävande så har personen utmanat sin rygg och hittat nya aktiviteter och ökat sin cirkel för aktivitet och som en följd av det så ses att smärtcirkeln har minskat.
Gå nu för guds skull inte och anmäl dig till en kurs i ”Parcour” eller cirkusakrobatik! Ta det i din takt. Är du ovan vid att ta promenader i terräng, börja där! Sträva dock efter att utmana kroppen på nya saker och du kan gott och väl ha tuffare aktiviteter som ett långsiktigt mål.
Här kommer ett 5 tips hur du kan utmana din rygg och få ett lättare liv.
Jag hoppas jag har fått dig att förstå min syn på ryggbesvär och diverse aktiviteter. Att ha en liten ignorant inställning till din rygg kan faktiskt hjälpa dig att återhämta dig snabbare från tuffa ryggbesvär. Eller uttryckt på ren svenska: skit i ryggen och slipp naprapaten!
© Anders Benktander
leg. naprapat
Citynaprapaterna
Citynaprapaterna bildades 1985. Vi har lång erfarenhet av att behandla kroppsliga besvär med hjälp av de senaste metoderna. Alla patienter är lika unika, välkommen till oss!
Odengatan 80
11322 Stockholm
Tel: 08-30 60 79