Vilket ord tänker jag på när jag påstår att det kan utgöra en av de viktigaste framgångsfaktorerna och samtidigt verka som en ytterst potent medicin när det gäller prestation, välbefinnande och behandling av skador? Jag återkommer till ordet längre ner i texten men först en bakgrund om rehab-träning.
De senaste åren så har många överbelastningsskador behandlats med olika typer av belastande träningsprogram. Forskning visar att belastningsträning är en av de mest verksamma metoderna när det gäller att återhämta sig från smärtor, främst i senor eller muskelfästen som är den vanligaste vävnaden för överbelastningsskador. Det finns exempelvis gott om studier som visar god effekt av styrketräning som rehabiliteringsmetod av hälsenor och knäskålssenor. Mindre säkert verkar det vara att senor runt axelleden och armbågen svarar lika bra på tyngre belastning.
På kliniken möter vi ibland idrottare och motionärer som redan är igång med rehab av sin skada. Många har ofta inte upplevt någon positiv effekt av belastningsträningen hittills, trots att den pågått under flera månader. Ja, vi ser faktiskt exempel på personer som har hållit på i mer än ett år med en och samma axelskada utan att få någon förbättring att tala om! Effekten av träningen under den perioden är ju lika med noll, personen skulle lika gärna, eller kanske ännu hellre, spelat schack än att gå till träningen och inte kunna prestera.
Ordet jag efterlyser är naturligtvis ”vila”. Ett så enkelt litet ord men ändå så laddat att det kan få idrottare och atleter att rysa av avsky om det uttalas i deras närhet. Många har ju inpräntat sedan länge att om skall det komma någon förbättring i fysiken så skall det tränas. Du kanske har hört uttrycken ”no pain no gain” och ”smärta är bara vekhet som lämnar kroppen”, eller favoriten: ”Jag slutar inte träna när jag är trött, jag slutar när jag är klar med passet”.
I många träningskretsar som exempelvis Cross-fit och gymkulturen så finns det en ganska utbredd gör-det-själv-mentalitet, vilket är jättebra! Många småskador och känningar kan jobbas bort genom att stretcha eller belasta på något sätt med någon fiffig övning. Dock när det gäller svårare fall av skada eller överbelastning så kan det krävas lite mer kvalificerade metoder än en foamroller eller en lacrosse-boll för att komma tillbaks till full träning igen. Fundera exempelvis på var de svaga länkarna finns som gör att du överbelastar dig? Har din träningsprogrammering gått för snabbt fram? Har du tillräcklig rörlighet för den uppgift din kropp skall utföra?
Det första jag brukar ta reda på när jag träffar en patient med en överbelastning är om personen gett skadan en chans att verkligen läka. För tänk själv: Ett skrapsår någonstans på huden läker ju nästan aldrig om du hela tiden pillar bort skorpan på såret. Testa själv någon gång om du har ett sår på ett utsatt ställe genom att sätta på ett silikonmembran (finns på apoteken och används för brännsår) över såret. Du kommer märka att det såret är i princip borta på några enstaka dagar. Och varför det då? Jo, området har fått vila från ditt pillande och kroppen fått en chans att läka.
På samma sätt kan en irriterad sena reagera om den slipper belastningen som den en gång fick ont av. Dock skall sägas att senor kan behöva betydligt längre återhämtningstid än ett skrapsår på huden, tyvärr…
Rehabprogram och belastningsprogressioner i all ära men för tidigt insatt träning, eller för tuff behandling i ett skadeområde riskerar att fördjupa skadeläget och bara skapa längre konvalescens hos den som vill kunna prestera på träning och tävling.
Så vänd på tanken. Trots att vila och avlastning känns väldigt passivt och faktiskt en smula omodernt i dessa belastningstider så kan det med rätt tajming och omfattning faktiskt vara ”most bang for the buck” i form av tidsinsats när det gäller återhämtning från skador. Det vill säga avlastning kan vara den åtgärd som snabbast får dig att känna dig mindre skadad.
Samtidigt som vila kan vara fantastisk som åtgärd så skall den sättas in med eftertanke och ständigt utvärderas under tiden. Som du kan misstänka så ökar du ju inte din kapacitet med vilan. Du blir heller inte världsmästare genom att vila dig i form. Nej, belasta skall du, men skulle du nu råka ut för en skada eller överbelastning någonstans, testa att avlasta först innan du ger dig på en massa hyss i form av smärtsamma belastande övningar.
Generellt kan sägas att en ordentlig överbelastning kan ta mellan två till sex veckor innan den värsta irritationen är över och vävnaden börjar svara bra på belastning igen. Då gäller det att hitta en adekvat progression och åtgärd för att bli frisk på riktigt och kunna prestera igen. Det ämnet har jag också mycket att säga om men det får bli en annan gång. Väl mött till dess!
/Anders Benktander
Leg. naprapat
Citynaprapaterna bildades 1985. Vi har lång erfarenhet av att behandla kroppsliga besvär med hjälp av de senaste metoderna. Alla patienter är lika unika, välkommen till oss!
Odengatan 80
11322 Stockholm
Tel: 08-30 60 79