Släpp höfterna loss, det är vår! (snart)


Vad är problemet?

En god vän till mig berättade för mig för om en episod då hans båda fyraåriga tvillingpojkar lekte fridfull i vardagsrummet en tidig vårkväll i deras lägenhet i Bromma. Min vän står i godan ro vid arbetsbänken i köket och lagar mat då han hör ett gallskrik från ett av barnen i rummet bredvid. Han släpper det han har för händerna, rusar in och möts av den ena sonen som står mitt på golvet skriker med vidöppen mun och tårar som rinner nerför kinderna.

Några meter därifrån står den andra pojken tillsynes helt oberörd, vänd utåt fönstret och helt upptagen av att få ihop två matchande legobitar.

Min kompis rusar fram till den ledsna pojke och undrar upprört ”vad är problemet”? Men i samma ögonblick han ställer frågan inser han att den är såklart ställd till fel person. Problemet finns antagligen inte att hitta hos den pojke som precis fått sig en tryckare av sin bror utan sannolikt hos sonen som står där plockandes med sina legobitar en bit bort.

Kroppsdelar fungerar precis så här. Ryggen kan ju börja skrika högljutt ibland. Är det dock alltid ryggen som är det verkliga problemet? Det är nog inte alltid så. Låt mig förklara.

Kompensation

Kroppen kompenserar för dålig rörlighet. Om du är stel någonstans så lär sig kroppen att röra sig mer någon annanstans. Det finns några vanliga sådana här förhållanden i kroppen. Om bröstryggen har svårt med rörligheten så rör du nacken eller axlarna mer eftersom de ofta används i samma rörelsekedjor. De rörligare delarna belastas då mer och kan efter en stund börja gnälla med värk eller onda rörelser. I det här fallet nacken eller axeln.

Ryggen och höften har ett sånt här förhållande. Höftlederna har en tendens att stelna till och ryggen får ta smällen, boom! Detta kan märkas i vardagen då en person sitter och jobbar. Om höftlederna är stela så kan inte bäckenet tippa framåt i tillräcklig grad på grund av stela muskler på baksidan av höften. Detta medför att ryggraden skjuts ut bakåt från bäckenet. För att då vara upprät så krävs att din rygg krummar sig framåt för att du skall slippa sitta bakåtlutad med hela kroppen. Vi kommer då att hänga i ryggen och stretcha strukturerna på baksidan av ryggraden och sakta men säkert öka rörligheten där. Ryggen får då ta upp mer belastning, lederna i ryggen fungerar sämre, musklerna blir trötta och vi har fått ett klassiskt exempel på hur en stelhet i en led kan bidra med besvär någon annanstans i kroppen.

Så vad skall vi göra? Ja, jag tänker på exemplet med tvillingarna. Inte tusan hjälper det så bra att säga åt den skrikande pojken på skarpen att sluta gråta. Utan att analysera killarnas umgänge alltför mycket kan man nog säga att det vore mer på sin plats att ge det andra barnet en tillrättavisning och prata lite om hur man skall agera mot sin bror.

Stel höft ställer till det

Det här med stela höfter har potential att ställa till det på olika sätt. Som sagt, har du ett jobb där du sitter mestadels så kan ett par stela höfter orsaka en ömmande rygg. Spelar du golf så är du väldigt beroende av att dina höftleder kan vrida sig ordentligt. Saknar höfterna den förmågan så kommer din rygg att vara tvungen att rotera mer än vad den är gjord för och såklart, öm i ryggen efter golfrundor är ju ingen ovanlighet om du frågar mig som jobbar som naprapat och får höra en del om ryggar.

En knäböjsrörelse är ju helt beroende av att höftleden kan röra sig ordentligt. En stelhet här kan primärt leda till något som benämns ”butt-wink”, när rumpan liksom drar sig in under bäckenet i bottenläget av rörelsen. Detta rätar ut och krummar ländryggen på ett sätt som har potential att slita ont på ryggraden om den samtidigt belastas med vikter.

Vad jag vill säga är att innan du börjar låta din partner utföra daglig massage på ryggen eller innan du köper en massagepistol, foamroller och hela kittet, så testa att jobba lite med höfternas rörelseförmåga.

Gör så här

Här får du tre riktigt bra övningar som kan hjälpa dig med rörligheten. Håll på 30 – 60 sekunder per sida och övning och gör det här ett par, tre gånger per vecka så kommer du kunna släppa loss höfterna och känna skillnad. Ytterligare tips får du såklart av din naprapat om du skulle ha vägarna förbi kliniken. Lycka till!

Tack Micke på Rehabkliniken för dina fantastiska anekdoter som förgyller vår tillvaro!

 


Citynaprapaterna

Citynaprapaterna bildades 1985. Vi har lång erfarenhet av att behandla kroppsliga besvär med hjälp av de senaste metoderna. Alla patienter är lika unika, välkommen till oss!

Sidor

  • Om oss
  • Behandlingar
  • Om du får ont
  • Artiklar
  • Träningsvideos
  • Tidsbokning
  • Kontakt

    Odengatan 80

    11322 Stockholm


    Tel: 08-30 60 79

    Boka tid

    Nackont, ryggbesvär eller bara i behov av en skön massage? Boka tid hos oss!

    Boka tid

    ;
    ;
    logga

    Citynaprapaterna i Sverige AB 2021 | Perennius Webbyrå Uppsala