Kan definieras som akut smärta och rörelsesvårighet i nacken och övre delen av bröstryggen. Upplevs som smärta i nacken, ofta på ena sidan, som ökar vid rörelse. Kan även ge huvudvärk och strålande smärta i armarna. Uppkommer ofta efter att den drabbade har suttit i drag, arbetat alltför ensidigt eller för mycket. Personen kan ha en förkylning eller annan infektion på gång.
Nackspärr, även kallat akut nackstelhet eller torticollis, är ett vanligt tillstånd som innebär en plötslig, intensiv smärta och stelhet i nacken. Detta kan göra det svårt att vrida eller röra huvudet, och smärtan kan stråla ut mot axlar och skulderblad. Nackspärr uppstår ofta på grund av en plötslig rörelse, felaktig arbetsställning, eller långvarig muskelspänning. Ofta sker det när muskler, leder och ligament i nacken blir överansträngda eller inflammerade, vilket leder till smärtsamma låsningar i nackens rörelseomfång.
Den plötsliga smärtan som nackspärr ger upphov till är resultatet av ett samspel mellan muskler, leder och nervsystemet. Vid nackspärr svarar kroppen ofta med att reflexmässigt spänna musklerna runt det drabbade området, vilket är en skyddsmekanism som syftar till att minska rörelsen och stabilisera nacken. Denna muskelspasm är ett vanligt symtom och bidrar till stelheten och smärtan, samtidigt som den minskar rörligheten och gör enkla rörelser besvärliga.
Nackspärr kan också aktivera smärtreceptorer i nervsystemet som skickar signaler till hjärnan och förstärker smärtupplevelsen. Detta kan leda till en ond cirkel där muskelspänningen förvärrar smärtan, och smärtan i sin tur orsakar ytterligare muskelspänningar.
Flera faktorer kan öka risken för att drabbas av nackspärr. Dålig ergonomi, särskilt i samband med arbete framför datorn, kan skapa spänningar i nackens och axlarnas muskler. Långvarig statisk positionering, plötsliga rörelser eller ensidig belastning kan också bidra. Även kyla och drag har i vissa fall setts kunna utlösa nackspärr, då det kan orsaka muskelstelhet.
En naprapat är specialiserad på att behandla muskuloskeletala besvär och kan hjälpa till att lindra smärtan vid nackspärr och återställa rörligheten. Vid första besöket gör naprapaten en noggrann undersökning av nackens rörelseomfång, muskelspänning och leder. Baserat på undersökningen utformas en individanpassad behandlingsplan som syftar till att öka rörligheten i halsryggraden. Då kommer muskelspänningar och inflammation minska av sig själv när kroppen börjar sin läkning. Muskelbehandling som pressurgrepp och mobiliserande rörelser hjälper dig att minska smärtan.
Behandlingen kan inkludera specifika tekniker som mjukdelsbehandling, mobilisering och justering av halsryggraden för att lindra spänningar och minska den reflexmässiga muskelkrampen. Mobilisering av nacken kan hjälpa till att återställa ett naturligt rörelsemönster och minska smärtan. Mjukdelsbehandling riktas mot muskler för att minska spänningar, vilket ofta ger en omedelbar känsla av lättnad. Stretching och andra rörelseövningar kan också hjälpa till att öka rörligheten i området.
För att minska risken för framtida nackspärr kan naprapaten ge individuella råd om ergonomi, hållning och övningar som stärker musklerna i nacken och skuldrorna. Genom att förbättra muskelstyrka och hållning kan risken för återfall reduceras, samtidigt som rörligheten i nacken ökar. Inledningsvis kan kyla fungera fint som smärtlindring, dessutom kan det ha gynnsam effekt på ett inflammerat område. Testa att ta en plastpåse med is och lägg emot det onda partiet på nacken. Var noga med att ha någonting emellan isen och huden såsom en handduk så att det inte blir för kallt. Kyl ner under ca 20 minuter och upprepa ett par gånger om dagen under den akuta fasen.
Sammanfattningsvis är nackspärr ett vanligt men besvärligt tillstånd som påverkar både rörlighet och vardaglig funktion. Genom att söka hjälp hos en naprapat får du en klinisk bedömning och en behandling som är inriktad på både akut lindring och långsiktig återhämtning.
Citynaprapaterna bildades 1985. Vi har lång erfarenhet av att behandla kroppsliga besvär med hjälp av de senaste metoderna. Alla patienter är lika unika, välkommen till oss!
Odengatan 80
11322 Stockholm
Tel: 08-30 60 79